woensdag 5 september 2012

Het Smartboard


Het Smartboard in het onderwijs


Ze komen er steeds meer, bijna alle scholen hebben ze; het smartboard. Maar wat kun je ermee? Mij is vaak opgevallen dat het smartboard in veel klassen “maar wat bij hangt”. Het wordt gebruikt als een gewoon krijtbord of white-board. Als het op die manier gebruikt wordt, waarom zou je dan je krijtbord weghalen? Daar kun je namelijk ook op schrijven en kan tenminste nooit uitvallen! Toch is het smartboard erg in trek, en terecht! Waarom? Hieronder staan de voordelen, maar ook de nadelen van een smartboard.


Wat zijn de voor en nadelen van een smartboard?
Nadelen

  • De kosten van het digitale schoolbord zijn vrij hoog. Zo zijn de goedkoopste modellen ongeveer €2000,-. Wanneer je alle randapparatuur en de installatie erbij gaat berekenen zit je al minstens op €3000,-.
  • Je moet natuurlijk wel weten hoe je met dit bord om moet gaan. Om dit goed te kunnen leren moet er tijd en moeite ingestoken worden. Er worden regelmatig bijscholingen of cursussen georganiseerd hiervoor. Onderaan deze blog heb ik enkele sites geplaatst met gratis trainingssessies via het internet.
  • Het woord digitaal schoolbord zegt het al: het is digitaal. Je bent dus altijd afhankelijk van elektriciteit. Een smartboard werkt met drie apparaten: een computer, beamer en het bord zelf. Je zit dus zonder bord wanneer een van deze drie apparaten je in de steek laten.
Voordelen

  • Lessen hoeven niet meer 's morgens of na school volledig uitgeschreven te worden op het krijtbord. Sommige methodes zijn al digitaal verkrijgbaar of je kunt delen uit het (werk)boek inscannen.
  • De lessen zijn actief en kunnen variĆ«ren door filmpjes, figuren, werkvormen, etc. Door het actieve bezig zijn van de kinderen met de leerstof, wordt het ook beter onthouden
  • Kinderen/leerkrachten die last hebben van allergieĆ«n of astma zullen blij zijn dat het smartboard (krijt)stofvrij is.
  • Op video's, presentaties, werkboeken, lesboeken, noem maar op, kun je aantekeningen maken. 
  • De technologische vaardigheden van de leerlingen stijgen.
  • Betrokkenheid wordt hoger.
  • Sluit aan op hun digitale belevingswereld.
Zoals u zelf al kunt zien, wegen de voordelen duidelijk op tegen de nadelen. De maatschappij veranderd met de dag en onze kinderen groeien op in een wereld van technologie. Waarom zouden we het onderwijs dan ouderwets houden met een krijtbord? De vele prikkels van de – voor ons drukke – tekenfilms en games boeien de kinderen. Om ze dan ook betrokken te houden in het onderwijs, zullen we met deze prikkels mee moeten gaan. Sommige leerkrachten hebben geen idee hoe ze dit in hun dagelijks onderwijs moeten toepassen.

Het is duidelijk dat de meeste leerkrachten het bord niet optimaal gebruiken. Waar ligt dat aan? Sommige leerkrachten of scholen nemen niet de tijd om zich te verdiepen in het bord of om trainingen te geven. Veel leerkrachten moeten het zich maar zelf uitzoeken. 




Functies smartboard*
Hoewel er enkele verschillen zijn in de mogelijkheden van het softwarepakket, worden de volgende functies doorgaans ondersteund:

·         Alles wat je met een normale computer kunt (websites bezoeken, video of audio afspelen, presentaties,...)
·         Schrijven en tekenen, de aantekeningen die je maakt kun je daarna ook opslaan
·         Ruimtelijke figuren zoals cirkels of lijnen op een eenvoudige manier doen verschijnen
·         Meerdere bordpagina’s aanmaken waartussen je kunt wisselen tijdens de les
·         Foto’s en afbeeldingen invoegen
·         Bordschema's progressief zichtbaar maken (zoals je met een blaadje papier een deel van je slide op de overheadprojector kunt afdekken)
*Functies van: http://nl.wikibooks.org/wiki/Onderwijstechnologie/Klastechnologie/Digitale_schoolborden#Wat_je_er_mee_kunt_doen

Om het bord dus optimaal te kunnen gebruiken is het handig om hier trainingen voor te volgen of u te laten helpen door een collega. Ook via het internet zijn er gratis trainingsessies beschikbaar. Het zou zonde zijn voor het bord als u het op de verkeerde manier inzet!

Handige info
Er zijn verschillende websites waarop leerkrachten bestanden voor de digitale schoolborden kunnen uitwisselen
·         www.digibordopschool.nl (gratis lessen up- en downloaden)
·         www.digitaalschoolbordonderwijs.nl/materialen (gratis, zonder inlogcode)
·         www.smartboardpagina.nl (gratis, zonder inlogcode)
·         www.digibordhulp.nl (gratis, wel registreren)

Ook zijn er sites waar u gratis trainingssessies kunt volgen:
·         Gratis trainingssessies: http://www.smartboard.nl/nl/training/gratis-training-materiaal.php
·         Trainingssessies via professionele trainers: http://www.smartboard.nl/nl/training.php



1 opmerking: